Kaj sploh je ciklokros?
Je zvrst kolesarstva pri kateri kolesarji vozijo po krožni progi, večinoma dolžine enega kroga od 2 do 3 km. Na stezi je mnogo naravnih ovir, v obliki voda, blatnih delov steze, padlih dreves, ter tudi umetno postavljenih preprek, kot so razne ograje, bale sena,… Tako postane del proge neprevozen, zato morajo tekmovalci tisti del preteči s kolesom v rokah.

Kdaj potekajo dirke?
Za razliko od ostalih kolesarskih disciplin, ki potekajo v toplejšem delu leta, so ciklokros dirke doma v jesenskih in zimskih mesecih. Dirke tako nemalokrat potekajo v slabem vremenu, dežju, blatu ali celo snegom in ledom pokritih površinah.

Ciklokros v Sloveniji?
Ciklokros v zadnjih leti dobiva vse večjo veljavo. Letos in v začetku naslednjega leta bo v okviru slovenskega pokala organizirano kar 9 dirk. Sezona se začne 6. novembra v Cerknici in konča 15. januarja 2017 v Vrtojbi. Prvič bomo dirko organizirali tudi v Ilirski Bistrici oz natančneje na Črnih njivah. Dirka bo na sporedu v soboto, 17.12.2016.

Kdo tekmuje?
Dirk se lahko udeležujejo vsi z gorskimi, cestnimi, treking a za prvenstvo štejejo le tisti udeleženci, ki se dirk udeležujejo s predpisanimi ciklokros kolesi. Tekmovalci, ki tekmujejo na drugih kolesih, se potegujejo za točke v Zimski ligi.

Dirk se v praksi udeležujejo tako amaterji – rekrativci, kot tudi profesionalci, ki dirke izkoriščajo kot pripravo na poletno sezono. Izmed znanih imen sta se dirk lani udeleževala Luka Mezgec (zmagovalec etape Gira d Italia) in Matej Mohorič (mladinski svetovni prvak).

Več informacijo o točkovanju in ostalih podrobnostih je na voljo v Pravilniku za ciklokros 2018/19, ki za letos vsebuje nekaj sprememb glede na lanskega.

Zakaj organiziramo kolesarsko dirko?
Ker radi aktivno preživljamo prosti čas in menimo, da je kolesarska dirka odlična promocija tako za samo kolesarjenje v lokalni skupnosti kot tudi odlična promocija za naš kraj.

Kaj so naši cilji?

Smo neformalno združenje gorskih (in tudi drugih) kolesarjev, ki deluje v okviru Turnokolesarske skupine Planinskega društva Snežnik. Naši cilj so:

– v sodelovanju z občino Ilirska Bistrica pripraviti strategijo razvoja kolesarskega turizma
– skrbeti za razvoj kolesarstva kot načina aktivnega preživljanja prostega časa in oblike transporta
– skrbeti za nove naraščaje kolesarjev (Kolopark Bistrc s pump stezo in spretnostnim poligonom v Parku Nade Žagar ter Minibike Park na Črnih njivah.)
– pripraviti prvo dvonamensko planinsko pot na našem območju

Več o delovanju Planinskega društva Snežnik, si preberite na njihovi spletni strani. Več o aktivnostih “Turno kolesarske sekcije pa na naši podstrani

Avtomati Štefančič