Ciklokros Črne njive 2017: Kravos obranil zmago

Slovenski pokal in zimska liga v ciklokrosu letos praktično ne poznata premora, saj si dirke sledijo vsak konec tedna. Teden dni po uvodni dirki v Cerknici so tekmovanje gostile Črne njive nad Ilirsko Bistrico. Organizator PD Snežnik je v sodelovanju s TIC Ilirska Bistrica pripravil 2.1 km dolgo progo, katera je napram krstni izvedbi doživela le nekaj manjših sprememb.

Tekmovanja se je udeležilo 51 tekmovalcev in tekmovalk, ki so se pomerili v treh dirkah. Pričakovano je največ pozornosti požela dirka moških nad 19 let starosti. Tu sta vrh pričakovano krojila Matej Kravos in Primož Obal. Obal je na začetku dirke celo povedel, a ga je približno na sredini prvega kroga Kravos uspel prehiteti in vodstvo zadržati vse do konca dirke. Obal je imel v lovljenju tudi nekaj smole, saj je zaradi okvar moral kar dvakrat zamenjati kolo.

»Danes sem se oborožil z dvema feltnama in tublesom, tako da je šlo skozi. Sicer sem imel tudi defekt med dirko, vendar je tubles naredil svoje. Letos je bila trasa odlična, skoraj identična kot lani, a ni bila zamrznjena. Problemov ni bilo, proga je bila bolj hitra. Škoda, da je imel Obal defekt, drugače bi bila dirka še bolj borbena,« je za prijavim.se povedal sedaj dvakratni zmagovalec ciklokros dirke Črne njive.

Obal je na koncu zasedel 2. mesto, z lepo prednostjo pred Kristijanom Korenom, čigar nastop je bila lepa popestritev dirke na Črnih njivah. Prvo peterico v kategorij moških od 19 do 40 starosti sta zaokrožila Mihael Lavrenčič in Klemen Polajnar. Najhitrejši domačin je bil Robi Jenko na 8. mestu, lani tretjeuvrščeni Matej Krebelj pa je bil 11.

V kategoriji moških nad 40 let starosti je vodstvo v pokalu branil Matej Dakskobler, ki pa se je moral na Črnih njivah zadovoljiti s 3. mestom. Kljub temu je ohranil vodstvo v pokalu. Hitrejša od njega sta bila Marjan Jauk in Mitja Tancik. Jauk je slavil zmago s 33 sekundami naskoka pred Tancikom.

Skromnješa je bila konkurenca v ostalih kategorijah. Tako so nastopili le trije mladinci do 19 leta starosti, zmaga pa je šla v roke Anžeta Skoka. Fabijan Kralj je bil 2., Skok Aleš pa 3.

Med ženskami je zmago slavila Michaela Jauk. Suvereno, saj je drugouvrščeno Meto Špacepan ugnala za krog, Edino Zejnić na 3. mesta pa za dva.

Lanskoletno zmago je med dečki do 15-ga leta ponovil Jure Rus. V isti kategoriji so nastopili tudi trije člani organizatorja, Matic Dovgan je bil 5., Kristijan Valenčič 7. in šele 9-letni Lovro Rome 9. Med deklicami do 15 leta je na žalost nastopila le ena tekmovalka, Neja Kalan, ki je tako brez težav stopila na najvišjo stopničko.