Ciklokros Cerknica 2017: Obetajoč začetek sezone v Cerknici

Težko pričakovana nova sezona Pokala Slovenije in Zimske lige v ciklokrosu, se je začela s ciklokros dirko Pantal Cerknica, na kateri je v elitni moški kategoriji 19-40 let slavil Urban Korošec (Amplatz-BMC), pred Matejem Mugerlijem (KK Pantal) in Primožem Obalom (Meblojogi Kult Solkan).

V nedeljo, 5.11.2017, je v Cerknici potekala prva izmed šestih letošnjih dirk za Pokal Slovenije. Lepo sončno vreme s prijetnimi temperaturami je na prizorišče privabilo lepo množico gledalcev in tekmovalcev. Na najzanimivejše dirko je bilo potrebno počakati do konca tekmovalnega sporeda, ko se je v skupni dirki obeh moških kategorij pomerilo skoraj 50 tekmovalcev.

V kategoriji 19-40 let je najhitreje začel Matej Kravos (Tuš Team), ki se je kmalu privozil nekaj metrov naskoka pred bližnjimi zasledovalci. A eden izmed glavnih favoritov za zmago ni imel sreče, saj je prebil gumo in odstopil. Po smoli Kravosa je v ospredje stopil Urban Korošec, ki se je z mtb kolesom kmalu otresel Mugerlija in Obala, ki sta nastopala na kolesih za ciklokros. Korošec je brez večjih težav prišel do suverene zmage, dvoboj najbližjih zasledovalcev pa je po zaslugi boljše tehnike dobil Mugerli. Član kluba prireditelja je na enem izmed hitrejših delov trase preskakoval oviro z »bunny hopom«, medtem ko je Obal pred oviro sestopal in jo premagoval s tekom ob kolesu.

Za vodilno trojico so v cilj pripeljali Tadej Pogačar (Rog Ljubljana), Jure Bitenc in Robi Jenko, katerega čez teden čaka domače dirka na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico.
V konkurenci moških starejših od 40 let je bil najhitrejši Matej Dakskobler (KK Pantal), pred Matjažem Kovačem in Lucjanom Premrnom (oba Izvir Vipava). Dakskobler je skozi cilj sicer zapeljal kot skupno 4.

Pred dirko moških so organizatorji pripravili še dirki mladincev in žensk, ter dečkov in deklic do 15 leta starosti. Med mladinci je po zaslugi Edoarda Braida (ASD Team Granzon) zmaga šla v Italijo. Zmagovalne stopničke sta dopolnila Anže Skok (KK Rog AS) in Fabijan Kralj (KK Pantal). V ženski konkurenci je na žalost nastopila le ena tekmovalka – Edina Zejnić.
Tudi v kategoriji deklic do 15 leta je zmaga šla v Italijo, saj je bilo Lucrezia Braida (ASD Team Granzon) prehitra za Nejo Kalan (KK Kranj). Med dečki v isti starostni katergoriji je bil neulovljiv Jure Rus. Sledila sta mu Italijan Andrea Sdraulig (ASD Team Granzon) in Maj Flajs (KK Kranj).

Pokal Slovenije v Ciklokrosu in Zimska liga v ciklokrosu se bosta nadaljeval že čez slab teden (sobota, 11. november) z 2. Ciklokros dirka Črne njive nad Ilirsko Bistrico.